Cursus Culinaire/Food Fotografie

De populariteit van de culinaire fotografie heeft in de afgelopen jaren nieuwe hoogten bereikt. Deze cursus (korte opleiding) is bedoeld voor iedereen die dit soort fotografie leuk vindt, zowel voor foto-enthousiasten als fotografen met professionele aspiraties. In de loop van de 12 weken durende opleiding leer je hoe je voedsel en de wereld eromheen met succes kunt fotograferen. Na het afleggen van het eindexamen ontvang je een certificaat.

OPLEIDING

DE OPLEIDING. De opleiding duurt 12 weken. De lessen vinden één keer per week plaats, op een (steeds dezelfde) doordeweekse avond. Het gaat over een breed opgezette, zeer intensieve en praktisch georiënteerde opleiding, waarbij in een hoog tempo de kennis van fotografie vergaard wordt. Tijdens de opleiding leer je niet alleen hoe een foto gemaakt moet worden, maar ook hoe je die kennis in de uiteenlopende situaties die je in de praktijk zult tegenkomen, op een doeltreffende manier kunt toepassen.

HET EINDEXAMEN: Het eindexamen bestaat uit twee delen: theorie en praktijk.  Het theorie-examen wordt direct na afloop van de cursus afgelegd. Voor het praktijkgedeelte van het examen krijgen de deelnemers twee weken de tijd om het nodige werk te produceren. De opdracht bestaat uit 10 foto’s die volgens bepaalde richtlijnen gemaakt moeten worden. Het ingeleverde werk van de deelnemers worden door drie beroepsfotografen beoordeeld. Een herexamen is ook mogelijk.

CERTIFICAAT: 'Basis beroepsvaardigheden culinaire fotografie'.

TOELATINGSEISEN DEELNEMERS. Voor deze opleiding heb je geen foto-ervaring nodig.  

TOELATINGSEISEN FOTO-UITRUSTING: Deelnemers moeten beschikken over een digitale camera die ook een handmatige opnamemodus heeft (M) en minimaal één lens. Een externe flitser is niet verplicht, wel zeer gewenst.

De belangrijkste modulen zijn:

FOTOGRAFIE BEGINSELEN. Onmisbare, essentiële kennis van fotografie.

CAMERA-INSTELLINGEN. Camera-instellingen worden zeer grondig behandeld waardoor je een volledige controle over je camera krijgt.

PRAKTIJKDAGEN. Wij gaan heel veel foto's maken. Fotografie leer je niet lezend of luisterend maar vooral fotograferend. Daarom staat de praktijk centraal gedurende de hele cursus.

CREATIEVE TECHNIEKEN. Deze technieken zullen de kwaliteit van je fotografie enorm verbeteren. Je leert op welke manier je de beste onderwerpen selecteert en hoe je de sterkste composities maakt.

CULINAIRE FOTOGRAFIE. De focus tijdens de opleiding blijft vanzelfsprekend op dit soort fotografie. Je gaat leren hoe je in verschillende omstandigheden een goede foto kunt produceren.

ANALYSE VAN JE FOTO'S. Dit is een bijzonder effectieve en leuke manier van leren en één van de belangrijkste onderdelen van de opleiding. Wekelijks krijg je passende tips om je eigen fotografie verder te ontwikkelen. Hierdoor kom je elke week een stap verder en een niveau hoger.

CURSUSPROGRAMMA

INLEIDING: Camerabody. Lenzen. Schoonmaak, onderhoud en bescherming van foto-uitrusting. Basis camerahandelingen. Accessoires.

LICHT  IN FOTOGRAFIE: Dynamic Range. Kwaliteit van licht. Belichting.

CAMERA-INSTELLINGEN I: Opnamemodi (diafragma prioriteit (A/Av), sluiter prioriteit (S/Tv), handmatig (M)). Witbalans. ISO-waarde. Focus (begrip van focus, focustechnieken voor beweging, focustechnieken voor stilstaande onderwerpen, focuspunten, focusveld). Belichtingscorrectie. Belichtingsvergrendeling. Lichtmeetgebied. D-lighting. Histogram. Hoge lichten. Bracketing. Kwaliteits- en kleurinstellingen. JPG en RAW formaat. Beeldstijl en andere instellingen.

CREATIEVE CONTROLE VAN SCHERPTE-DIEPTE EN SLUITERTIJD. Creatieve fotografie met beweging en bokéh.

FLITSEN MET EXTERNE FLITSER: De externe flitser is een handige tool voor een culinair fotograaf. Daarom wordt zijn gebruik in detail behandeld. 

ONDERWERPSELECTIE: Het belang van je onderwerp. Selectiecriteria. De manieren om een origineel onderwerp te spotten.

LICHT: Kleur. Intensiteit. Richting. Goed licht. Slecht licht.

COMPOSITIE - BASIS: Formaat. Kader. Scherptediepte. Zoeker. Perspectief. Standpunt. De regel van derden.

COMPOSITIE – GEVORDERD I: Lijn. Vorm. Toon. Structuur. Visueel gewicht. Onderwerp placement. Contrast. Balans.

COMPOSITIE – GEVORDERD II: Voorgrond. Lijdende lijnen. Onderbelichting. Overbelichting. Patronen en herhalingen. Kader in kader. Kleur. Symmetrie.

COMPOSITIE – GEVORDERD III: Keuze van de lens. Timing. Anticipatie. Intentie. Concepten. Foto’s met “WOW”-factor. Eigen stijl.

CULINAIRE FOTOGRAFIE. Focus op diverse aspecten van culinaire fotografie.  

ZAKELIJKE KANT VAN FOTOGRAFIE. Hoe kan je met je kennis een inkomen opbouwen.

BASIS FOTOBEWERKING: De belangrijkste tools voor een culinair fotograaf.

STARTDATA EN OPLEIDINGSDUUR

Schooljaar 2016: 21 januari (vol) /  20 september (nog 1 vrije plek)

Schooljaar 2017: 24 januari / 19 september (nog 5 vrije plekken)

Opleidingsduur: 12 weken (12 lessen van 150 minuut).

KOSTEN EN BETALING

Deelnamekosten: 795 euro  

Betalingsopties: Betaling ineens / Betaling in 4 t/m 6 termijnen

LOCATIE EN LESTIJDEN 

Lestijden: 19.30 – 22.00 uur

Locatie: Diverse locaties in Den Haag

DIVERSE INFORMATIE

Docent: Diverse

Aantal deelnemers: Max. 8

Een herexamen is mogelijk.

Inhalen van gemiste lessen: Deels mogelijk

Koffie/thee/water worden je door de Academy aangeboden

De studio-uitrusting tot je beschikking:

12 flitsers, 8 softboxes, 4 paraplu's, 2 kleppensets, 2 boom armen, 2 octoboxes, 4 vaste achtergronden, externe flitsers voor Nikon en Canon, professionele opnametafel, opnametent, verschillende reflectieschermen, 8 laptops voor Photoshoplessen enz.

De studio-uitrusting