Cursus Culinaire / Food fotografie (Korte Opleiding)


De cursus Culinaire/Foodfotografie biedt aan fotografen met professionele aspiraties, foodbloggers e.d. een compleet pakket aan fotokennis en -vaardigheden om prachtige beelden te kunnen schieten van verschillende soorten voedsel. Deze fotocursus duurt 12 weken. Na het afleggen van het eindexamen ontvang je een certificaat. Omdat de opzet van de cursus breed en grondig is, kun je eigenlijk eerder spreken van een korte opleiding culinaire/foodfotografie. Voorkennis voor deze cursus fotografie is niet nodig.

De cursus bestaat uit drie hoofdonderdelen: Basiscursus (3 lessen), Vakcursus (7 lessen) en Introductie Photoshop (2 lessen). 

Tijdens de Basiscursus Fotografie komen de algemene theorie over het licht, foto-uitrusting, camera-instellingen en de basis van compositie uitgebreid aan bod. 

In de loop van de Vakcursus worden alle aspecten van culinaire/foodfotografie behandeld. Je leert eerst je weg in de studio-omgeving te vinden: studiotechniek en fotografisch licht. Daarna gaan wij aan de slag met styling en lichtopstellingen. Aan het eind van dit cursusonderdeel ben je in staat om prima foto’s te maken van verschillende soorten voedsel. 

Photoshop is een onmisbaar hulpmiddel voor een fotograaf geworden. Daarom maak je tijdens de Introductie Photoshop kennis met deze krachtige software.

Het eindexamen bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk.  Het theorie-examen wordt aan het eind van de cursus afgelegd. Voor de praktische opdracht krijg je vier weken de tijd om de nodige foto’s te in te leveren.

Certificaat: 'Basis beroepsvaardigheden productfotografie'.

Toelatingseisen deelnemers: Voor deze fotocursus heb je geen foto-ervaring nodig.  

Toelatingseisen foto-uitrusting: Een digitale camera die ook de handmatige opnamemodus heeft (M) en minimaal één lens.

BASISCURSUS
INLEIDING: Camera, lens en de belangrijkste accessoires. Hoe gebruik en onderhoud je je foto-uitrusting.
ONMISBARE FUNDAMENTALS: Essentiële rol van het licht in fotografie. Begrijp het licht en maak onmiddellijk de grootste sprong in de kwaliteit van je fotografie.
CAMERA-INSTELLINGEN: Hoe stel je de camera in elke situatie correct in. Belichtingsmodi (diafragmaprioriteit A/Av, sluiterprioriteit S/T, handmatig M), witbalans, ISO-waarde, belichtingscorrectie, focusmodus, scherpstelpunten, JPG vs RAW formaat en andere.
CREATIEVE CONTROLE VAN SCHERPTEDIEPTE EN SLUITERTIJD: Hoe maak je van een gewone foto een buitengewone foto door middel van scherptediepte en sluitertijd.
ONDERWERPSELECTIE: Het belang van je onderwerp. Selectie criteria.
BASIS COMPOSITIE: Hoe bouw je een goed beeld. 

VAKCURSUS
STUDIOTECHNIEK: Studioflitser, lichtvormers, studioaccessoires.
LICHT EN LICHTOPSTELLINGEN: Eigenschappen van het licht en de wetten in het lichtgedrag. Meest gebruikte lichtopstellingen.
STYLING: Het belang van goede styling. De styling voor een geslaagde foto. 

INTRODUCTIE PHOTOSHOP
De belangrijkste tools voor een foodfotograaf.

Cursusduur: 12 weken
Lestijden: 19.30-22.00 uur
Locatie: Diverse locaties in Den Haag
Inhalen van de gemiste lessen: Deels mogelijk 
Cursusleider: Diverse
Aantal deelnemers: Maximaal 6
Catering: koffie/thee/water worden je door Octopus Academy aangeboden 
Na aanmelding ontvang je een bevestiging en aanvullende informatie over de cursus. 

Startdatum: 19 september
Alle cursusdata: 19 en 26 september, 3, 11 en 18 oktober, 1, 8, 15, 22 en 29 november, 13 en 20 december.   (VOL)

Startdatum: 23 januari 2018
Alle cursusdata: 23 en 30 januari, 6, 14 en 28 februari, 7, 14, 21 en 28 maart, 4, 11 en 18 april   (Nog 5 vrije plekken)

Deelnamekosten: 795 euro

Betalingsopties: Betaling ineens / Betaling in 3 termijnen