Cursus Portretfotografie

BEKIJK GALERIE CURSISTEN

Deze cursus (korte foto-opleiding) is ontwikkeld voor foto-enthousiasten met grote ambities en professionele aspiraties. Indien je graag mensen fotografeert en je overweegt om daarmee ook een inkomen te gaan genereren, is deze foto-opleiding een optimale keuze. In de loop van de 12 weken durende opleiding leer je hoe je individuen en groepen op diverse manieren en in uiteenlopende gelegenheden met succes kunt fotografeert. Na het afleggen van het eindexamen ontvang je een certificaat.

OPLEIDING

DE OPLEIDING. De foto-opleiding duurt 12 weken. De lessen vinden één keer per week plaats, op een (steeds dezelfde) doordeweekse avond. Het gaat over een breed opgezette, zeer intensieve en praktisch georiënteerde cursus , waarbij in een hoog tempo de kennis van fotografie vergaard wordt. Tijdens de opleiding leer je niet alleen hoe een foto gemaakt moet worden, maar ook hoe je die kennis in de uiteenlopende situaties die je in de praktijk zult tegenkomen, op een doeltreffend manier kunt toepassen.

HET EINDEXAMEN: Het eindexamen bestaat uit twee delen: theorie en praktijk.  Het theorie-examen wordt direct na de afloop van de cursus afgelegd. Voor praktisch gedeelte van het examen krijgen de deelnemers twee weken de tijd om het nodige werk te produceren. De opdracht bestaat uit 10 foto’s die volgens bepaalde richtlijnen gemaakt moeten worden. Het ingeleverde werk van de deelnemers worden door drie beroepsfotografen beoordeeld. Een herexamen is ook mogelijk.

CERTIFICAAT: 'Basis beroepsvaardigheden portret- en reportagefotografie'.

TOELATINGSEISEN DEELNEMERS. Voor deze foto-opleiding heb je geen foto-ervaring nodig.  

TOELATINGSEISEN FOTO-UITRUSTING: Deelnemers moeten beschikken over een digitale camera die ook handmatige opnamemodus heeft (M) en minimaal één lens. Een externe flitser is niet verplicht, wel zeer gewenst.

De belangrijkste modulen zijn:

 FOTOGRAFIE BEGINSELEN. Onmisbare, essentiële kennis van fotografie.

CAMERA-INSTELLINGEN. Camera-instellingen worden zeer grondig behandeld waardoor je een volledige controle over je camera krijgt.

PRAKTIJKDAGEN. Wij gaan heel veel foto's maken. Fotografie leer je niet lezend of luisterend maar vooral fotograferend. Daarom staat de praktijk centraal gedurende de hele cursus.

CREATIEVE TECHNIEKEN. Deze technieken zullen de kwaliteit van je fotografie enorm gaan verbeteren. Je leert op welke manier je de beste onderwerpen selecteert en hoe je de sterkste composities maakt.

PORTRET- EN REPORTAGEFOTOGRAFIE. De focus tijdens de opleiding blijft vanzelfsprekend op deze soorten fotografie. Je gaat leren hoe je in verschillende omstandigheden een goede foto kunt produceren: in natuurlijk, beschikbaar en studiolicht; van individuen en van groepen; geplande en niet-geplande shots en veel meer.

ANALYSE VAN JE FOTO'S. Dit is een bijzonder effectieve en leuke manier van leren en één van de belangrijkste onderdelen van de opleiding. Wekelijks krijg je passende tips om je eigen fotografie verder te ontwikkelen. Hierdoor kom je elke week een stap verder en een niveau hoger.

OPLEIDINGPROGRAMMA

Deze foto-opleiding bestaat uit drie hoofdonderdelen: Basis Cursus, Vakcursus en Basis Cursus Photoshop.

INLEIDING: Camerabody. Lenzen. Schoonmaak, onderhoud en bescherming van foto-uitrusting. Basis camerahandelingen. Accessoires.

LICHT  IN FOTOGRAFIE: Dynamic Range. Kwaliteit van licht. Belichting.

CAMERA-INSTELLINGEN I: Opnamemodi (diafragma prioriteit (A/Av), sluiter prioriteit (S/Tv), handmatig (M)). Witbalans. ISO-waarde. Focus ( begrip van focus, focustechnieken voor beweging, focustechnieken voor stilstaande onderwerpen, focuspunten, focusveld). Belichtingscorrectie. Belichtingsvergrendeling. Lichtmeetgebied. D-lighting. Histogram. Hoge lichten. Bracketing. Kwaliteits- en kleurinstellingen. JPG en RAW formaat. Beeldstijl en andere instellingen.

CREATIEVE CONTROLE VAN SCHERPTE-DIEPTE EN SLUITERTIJD. Creatieve fotografie van beweging en bokéh.

FLITSEN MET EXTERNE FLITSER: De externe flitser is een zeer belangrijke tool van een portret- of reportage fotograaf. Daarom wordt zijn gebruik in detail behandeld. 

ONDERWERPSELECTIE: Het belang van je onderwerp. Selectie criteria. De manieren om een origineel onderwerp te spotten.

LICHT: Kleur. Intensiteit. Richting. Goed licht. Slecht licht.

COMPOSITIE - BASIS: Formaat. Kader. Scherptediepte. Zoeker. Perspectief. Standpunt. De regel van derden.

COMPOSITIE – GEVORDERD I: Lijn. Vorm. Toon. Structuur. Visueel gewicht. Onderwerp placement. Contrast. Balans.

COMPOSITIE – GEVORDERD II: Voorgrond. Lijdende lijnen. Onderbelichting. Overbelichting. Patronen en herhalingen. Kader in kader. Kleur. Symmetrie.

COMPOSITIE – GEVORDERD III: Keuze van de lens. Timing. Anticipatie. Intentie. Concepten. Foto’s met “WOW”-factor. Eigen stijl.

PORTRET. Focus op diverse aspecten van portretfotografie.  

REPORTAGE. Focus op diverse aspecten van reportagefotografie.

ZAKELIJKE KANT VAN FOTOGRAFIE. Hoe kan je met je kennis een inkomen opbouwen.

BASIS FOTOBEWERKING: De belangrijkste tools voor een portretfotograaf.

STARTDATA EN OPLEIDINGSDUUR

Schooljaar 2016: 19 januari (VOL) / 30 maart (VOL) / 20 september (VOL)

Schooljaar 2017: 24 januari / 19 september (nog 5 vrije plekken)

Opleidingsduur: 12 weken (12 lessen van 150 minuten plus 3 dagdelen praktijk).

KOSTEN EN BETALING

Deelnamekosten: 795 euro  

Betalingsopties: Betaling ineens / Betaling in 4 t/m 6 termijnen

LOCATIE EN LESTIJDEN 

Lestijden: 19.30 – 22.00 uur 

Locatie: Diverse locaties in Den Haag

DIVERSE INFORMATIE

Docent: Diverse

Aantal deelnemers: Max. 8

Een herexamen is mogelijk.

Inhalen van gemiste lessen: Deels mogelijk

Koffie/thee/water worden je door de Academy aangeboden

De studio-uitrusting tot je beschikking:

12 flitsers, 8 softboxes, 4 paraplu's, 2 kleppensets, 2 boom armen, 2 octoboxes, 4 vaste achtergronden, externe flitsers voor Nikon en Canon, professionele opnametafel, opnametent, verschillende reflectieschermen, 8 laptops voor Photoshoplessen enz.

De studio-uitrusting