CategoriesBlog

7 tips voor foodfotografie met kerst

7 tips voor foodfotografie met kerst

(Door Stephanie Gielesen) Over een paar dagen is het alweer zover, kerst 2017! Waarschijnlijk zullen jullie plannen variëren, maar ik weet zeker dat we 1 activiteit gemeen zullen hebben: eten. Misschien gezellig uit eten in een restaurant met vrienden of een knus kerstdiner thuis met familie. Aan feestelijke kerstgerechten en een mooi gedekte tafel zal het in ieder geval niet ontbreken.

Maar hoe leg je deze nu het beste vast op foto? Hoe zorg je dat je de warme sfeer vangt?

Ik geef je 7 tips om je kerst-foodfotografie te verbeteren.

7 tips voor foodfotografie met kerst

1) Let there be light

Licht is, zoals bij elke vorm van fotografie, cruciaal. Al is het met deze donkere dagen natuurlijk lastiger om bij daglicht te fotograferen. Mocht je wel alvast een gerecht klaar hebben, zou je deze eventueel wel overdag bij een raam kunnen fotograferen en ’s avonds nog eens. Bij daglicht kun je dan, door het gebruik van een reflector, je onderwerp eruit laten springen. Voor een wat warmer effect zou ik de gouden kant van de reflector gebruiken. ’s Avonds kun je kaarsen en de kerstverlichting gebruiken voor een feestelijke gloed. Eventueel met groot diafragma, zodat de achtergrond wat vervaagt en je een bokeh-effect krijgt.

2) Pas je witbalans aan

De verkeerde witbalans kan een foodfoto maken of breken. Bij daglicht zal het over het algemeen goed gaan, maar bij kunstlicht, zeker met een overvloed aan kerstlampjes, zou de camera bij automatische witbalans naar gele/oranje tinten kunnen neigen. Voor de beste kleuren kies je één van de voorkeuze-instellingen (probeer welke het beste resultaat geeft, bijvoorbeeld bewolkt, kunstlicht), schiet je in RAW (zie tip 7) of stel je de witbalans handmatig in d.m.v. een grijskaart.

3) Kies een leuke ondergrond

Kies voor een ondergrond, die bij je gerecht past. Let op de omgeving, kleur en de textuur. Waarschijnlijk heb je een mooi tafelkleed, een mooie houten tafel of zelfs cadeaupapier dat je kunt gebruiken. Hieronder hebben we een oud boek met bladmuziek gebruikt uit de kringloopwinkel.

7 tips voor foodfotografie met kerst

4) Zorg voor een aangekleed beeld

Om nog meer kerstgevoel in je foto’s te leggen, kun je zorgen voor aankleding. Denk hierbij aan kerstdecoratie, zoals een takje groen, rode besjes, een kerstbal. Maar ook met servetten, kaarsen, bestek of extra ingrediënten kun je een leuk tafereel creëren. Let er wel op dat de props niet de aandacht afleiden van je hoofdonderwerp en probeer niet teveel verschillende kleuren te gebruiken, dan creëer je vanzelf een heel sfeervol beeld.

5) Maak gebruik van een statief

Je zult waarschijnlijk veel gebruik maken van een groot diafragma om details vast te leggen. En je wilt natuurlijk de ISO (lichtgevoeligheid) zo laag mogelijk houden om ruis tot een minimum te beperken, wellicht zul je zelfs wat langere sluitertijden gebruiken. Met een statief zorg je er dan voor dat je onderwerp scherp is en wat uiteraard ook handig is: je kunt je camera gewoon laten staan als je nog wat aanpassingen wilt maken aan de opstelling. Ik maak zelf vaak gebruik van live view om het plaatje goed te kunnen overzien.

6) Vers ziet er het lekkerst uit

Eten kun je het beste op de foto zetten, wanneer het vers is. Mooi gekleurd fruit kan bijvoorbeeld bruin worden of een glanzende saus kan dof worden als het een tijdje staat. Het is daarom handig als je vooraf al bedenkt wat je wilt gaan doen en je setting klaar staat wanneer je een gerecht gaat fotograferen. Oefen met een leeg bord om alvast je compositie te bepalen en wacht nog even met het door elkaar husselen van die salade en dressing.

7 tips voor foodfotografie met kerst

7) Fotografeer in RAW-formaat
Wanneer je in RAW schiet, kun je meer uit je beeld halen, omdat je achteraf nog instellingen naar wens kunt bijstellen. Tenzij de foto bijvoorbeeld is overbelicht, heb je in RAW nog de flexibiliteit om eventueel een vreemde kleurzweem, de witbalans of andere details aan te passen.

Veel plezier met fotograferen en hele fijne feestdagen!