Intensieve Fotografie Cursus Basis Den Haag

110Twee deelnemers €190

Cursus

Ben je een complete beginner op het gebied van fotografie? Of heb je al wat meer ervaring? Heb jij al één of meerdere basiscursussen fotografie gevolgd maar toch niet geleerd wat je had verwacht? De Intensieve Fotografie Cursus Basis van Octopus Academy is in al deze gevallen de beste keuze om te leren wat je tijdens een basis fotografiecursus hoort te leren.
“Dit is niet alleen de beste fotocursus, maar de beste cursus in het algemeen die ik ooit gevolgd heb”

Eline Dekker, Intensieve Fotografie Cursus Basis

Wij garanderen je 100% dat deze fotocursus dé laatste basis fotografie cursus is die je hoeft te volgen. Tijdens onze cursus fotografie ga je beslist leren wat de logica is achter de keuzes met je camera-instellingen. Je zult nooit meer voor een onderwerp staan met twijfels als ‘waar moet ik beginnen’ of ‘wat moet ik nu doen’. Integendeel, je zult in alle voorkomende situaties in staat zijn om je camera doelgericht en correct in te stellen.

Alle onderwerpen worden op een ongeëvenaard heldere manier gepresenteerd. Elk stukje theorie wordt gevolgd door een reeks oefeningen met je eigen camera. Hierdoor bergrijp je al snel hoe je camera functioneert. Dit is een vertrouwd concept waarmee wij in de afgelopen 10 jaar meer dan 15.000 cursisten de basis van fotografie geleerd hebben in onze klaslokalen.

OEFENINGEN

Onze fotografie cursus bevat 27 uitzonderlijk leerzame praktische oefeningen ontwikkeld door Octopus Academy, die je met je eigen camera uitvoert. Deze oefeningen maken het verschil!

VRAGEN

Je vragen kan je op elk moment stellen. Dat vinden wij heel fijn. Het is niet alleen goed voor jou maar ook voor je medecursisten. De gehele fotocursus wordt daardoor beter.

TOETS, THEORIE & PRAKTIJK

Aan het einde van de cursus kan je je kennis en cameravaardigheden testen waardoor je gelijk weet wat je geleerd hebt. De authentieke, door de Octopus Academy ontwikkelde, testmethode is niet alleen zeer effectief maar ook erom leuk om te doen!

KLEINE GROEP

De maximale grote van de groep houden wij bewust beperkt. Op deze manier zijn wij er zeker van dat elke deelnemer de nodige aandacht en ondersteuning krijgt.

Ook na afloop van de fotografie cursus kun je op onze steun rekenen. Mocht je achteraf nog vragen hebben, kun je deze altijd aan ons mailen. Je krijgt het antwoord meestal nog dezelfde dag.

WAT GA JE LEREN TIJDENS DEZE FOTOGRAFIE CURSUS:
fotografie cursus

HET LICHT

Een absoluut onmisbaar stuk kennis voor een beginnende fotograaf is de rol van het licht in fotografie. Dit wordt voor jou niet alleen een grote eyeopener, maar ook één van de belangrijkste dingen die je ooit over fotografie zult leren!

fotografie cursus

DIAFRAGMA / F - GETAL

Leer waarom deze instelling zo enorm belangrijk is en wat de logica is achter de keuze van het diafragma. Leer waarom f 4 de ene keer een goed idee is, maar er een andere keer beter voor f 16 gekozen moet worden.

fotografie cursus

SLUITERTIJD

Ontdek de waarde van deze instelling en de logica achter de keuze van de sluitertijd. Wanneer en waarom is de sluitertijd 1/100 een prima keuze en wanneer moet het echt 1/1000 moet zijn.

fotografie cursus

ISO

Wij besteden veel tijd aan deze absoluut onmisbare instelling voor een fotograaf. Wat is ISO, wat kan ISO voor jou doen en het belangrijkste: wat is de juiste ISO waarde in alle voorkomende situaties?

cursus fotografie

BELICHTINGSMODI

Neem de controle over je camera en leer fotograferen in alle belangrijke belichtingsmodi op je camera: diafragmaprioriteit (A/Av), sluiterprioriteit (S/Tv) en de handmatige modus (M).

cursus fotografie

BELICHTINGSCORRECTIE

Een onmisbare instelling indien je in de belichtingsmodi A/Av of S/Tv fotografeert. Hiermee kun je de belichting van je foto bepalen.

cursus fotografie

WITBALANS

Wat is witbalans, waarom is deze instelling voor jou belangrijk en wat is de juiste witbalansmodus.

online fotocursus

FOCUS

Leer hoe je haarscherpe foto’s kunt schieten.

fotocursus

SCHERPTEDIEPTE

Leer hoe je voor de gewenste scherptediepte in je foto zorgt: hoe krijg je alles scherp in je foto en hoe krijg je juist de voorgrond scherp en de achtergrond wazig (of andersom).

fotocursus

BASIS COMPOSITIE

Ontdek de belangrijkste Compositietechnieken voor een beginnende fotograaf.

Ben je niet in het bezit van een camera? Je kunt tijdens de cursus fotografie kosteloos een camera van ons lenen.

Elke cursist krijgt een cursusboek, schijfgerei en lunch naar keuze. Het cursusmateriaal bestaat uit twee delen: een leer-/referentieonderdeel waar je alle behandelde thema’s van de dag terug kunt vinden en een onderdeel met oefeningen en opdrachten voor een periode van 12 weken.

Elke Cursist Krijgt
icon-1

CURSUSBOEK

SCHRIJFGEREI

LUNCH NAAR KEUZE

Garantie
Elke cursist heeft tot 7 dagen na de cursusdag de tijd om het cursusgeld terug te claimen, mocht je niet tevreden zijn met de cursus.
Verzetten/ Annuleren
Het verzetten of annuleren van de cursus is kosteloos tot 10 dagen voor de start van de cursus.

Cursusdata/Locatie

CURSUSDATA​

Cursusdatum: 9 maart (VOL)
Cursusdatum: 11 mei (VOL)
Cursusdatum: 8 juni (VOL)
Cursusdatum: 6 juli (nog 3 vrije plekken)
Cursusdatum: 7 september (nog 6 vrije plekken)
Cursusdatum: 26 oktober
Cursusdatum: 9 november
Cursusdatum: 7 december

LOCATIE

Locatie: Studio Octopus, Den Haag

KOSTEN

Eén deelnemer 110 euro / Twee deelnemers 190 euro (inclusief lunch)

ALGEMENE INFORMATIE

Cursusduur: Eén zaterdag
Lestijden: 10.00-16.00 uur

Aantal deelnemers: 8-12.

CATERING

Een heerlijke lunch rond 12.00 uur. Koffie/thee/water worden je door Octopus Academy aangeboden

CURSUSLEIDER

Cursusleider: Diverse

EEN BEOORDELING TOEVOEGEN
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Gemmidelde beoordeling: (4.93)
 • 4.93 out of 5
4,9
Gebaseerd op 59 beoordelingen
5 sterren
93
93%
4 sterren
6
6%
3 sterren
0%
2 sterren
0%
1 ster
0%
REVIEWS (59)
 • Iris (winkelmanager)

  Ik heb de Intensieve Basiscursus fotografie gevolgd. Cursusleider is zeer vakkundig en enthousiast, de cursus is goed verzorgd. Ik heb veel geleerd in korte tijd. Ik kan de cursus voor iedereen van harte aanbevelen!

 • Carol (winkelmanager)

  Dit is een zeer leerzame cursus!

 • Jelle (winkelmanager)

  Ik heb afgelopen week de eendaagse basiscursus gevolgd bij Octopus. Gezien ik altijd fotografeerde op de automatische stand was deze cursus enorm nuttig. Docent legde alles goed uit en er was ruimte voor alle vragen.

 • tk (winkelmanager)

  Een absolute aanrader voor alle beginnende fotografen. In een dag wordt op een heldere manier uitgelegd hoe je de beste foto’s kunt maken.

 • Eline (winkelmanager)

  Prima cursus

 • Wilma (winkelmanager)

  Dit is echt een geweldige cursus. Eindelijk begrijp ik hoe mijn camera werkt. Aanrader!

 • Sara (winkelmanager)

  Ik ben tevreden met de cursus. De uitleg is zeer duidelijk. Je mag ook al je vragen stellen, ies wat ik zelf prettig vind.

 • SR (winkelmanager)

  Goede cursus.

 • Gerard (winkelmanager)

  Ik ben zeer tevreden met deze cursus, heel veel geleerd.

 • Claudia Veerman (geverifieerde eigenaar)

  Ik vond de cursus zeer fijn. Ik heb erg veel geleerd.

 • Sietske (geverifieerde eigenaar)

  De fotografiecursus van Octopus is mij goed bevallen. Ik had een nieuwe camera gekocht en wist er eigenlijk helemaal niets vanaf. Na deze zeer leerzame cursusdag begrijp ik alle belangrijke camera-instellingen en meer dan dat.

 • Patricia M

  De uitleg was zeer goed en erg duidelijk, ik heb er veel van geleerd en ben direct op zondag aan de slag gegaan. Nogmaals dank!

 • EB34

  Een fotocursus die in een prima tempo door de technieken het gebruik van de camera gaat maar ook het creatieve aspect van het maken van foto’s niet overslaat.

 • L v Schie (geverifieerde eigenaar)

  En gezellige en leerzame dag. Alles is goed georganiseerd. De cursusleider was zeer vakkundig en was in staat alles goed uit te leggen, ook ingewikkelde instellingen. Bedankt!

 • Ellen (geverifieerde eigenaar)

  Vond de cursus heel erg leuk. Zeker de manier waarop alles wordt uitgelegd met genoeg tijd voor al je vragen. ik kom terug.

 • Melis (geverifieerde eigenaar)

  Heel leuke en leerzame cursus in een ongedwongen sfeer. Alles wordt goed uitgelegd met een duidelijke structuur en veel oefeningen.

 • Mandy Peters (geverifieerde eigenaar)

  Een geweldige cursus. Heldere uitleg, genoeg tijd voor alle vragen, zeer inspirerende cursusleider. Inteniseve basiscursus is echt een aanrader.

 • Erica (geverifieerde eigenaar)

  Ontzetted goede cursus. Ik bebrijp eindelijk hoe mijn camera werkt. Hoereee….

 • NM (geverifieerde eigenaar)

  Een zeer goede, heldere uitleg en een enthousiaste docent.

 • Mandy (geverifieerde eigenaar)

  Heel tevreden. Enorm veel geleerd. Goed georganiseerd. Bedankt!

 • Rob Schouten (geverifieerde eigenaar)

  Zeer leerzame workshop met een prima uitleg en vakkundige docent. Aanrader!

 • Karin (geverifieerde eigenaar)

  Het was een mooie zaterdag en een klein groepje, vond het een zeer leerzame dag.

 • Axel (geverifieerde eigenaar)

  Afgelopen weken hier mijn basis fotografie cursus gedaan. Wist overal al beetje van maar na deze cursus begrijp ik de camera veel beter en kan ik van Auto af en spelen met A of T of M. Daarbij ook veel meer inzicht gekregen in wat een goede foto maakt en wat zeker niet. Goede combinatie van gebruik camera en creativiteit in de fotografie. Uitleg was zeer duidelijk en praktisch. Dank hiervoor en misschien tot een volgende verdiepingscursus!

 • Elise Seinen (geverifieerde eigenaar)

  De intensieve basiscursus gevolgd. Het was een zeer interessante en duidelijke cursus. Ik kan nu zoveel meer met mijn camera dan voorheen.

 • Liesbeth Salanje (geverifieerde eigenaar)

  Zaterdag heb ik de basiscursus fotografie gevolgd. Een hele fijne en leerzame dag. Het geleerde wordt direct in de praktijk gebracht waardoor je gelijk al betere foto’s kunt maken. Absolute aanrader!

 • Jørgen Graeff (geverifieerde eigenaar)

  Afgelopen zaterdag heb ik de intensieve basiscursus, onder de bezielende leiding van Dejan, mogen bijwonen en intensief was zeker niet overdreven.
  Dejan weet, met heel veel passie, heel veel theorie- én praktijkinformatie te delen in een hele korte tijd (6uur). Chapeau!

 • Sor Aya (geverifieerde eigenaar)

  Dejan bedankt voor het delen van al je kennis! Ik heb er heel veel aan gehad en ik zie zichtbare verbetering in mijn fotografie. Echt een aanrader!

  Groetjes Soraya

 • Lieke van der Hoeven (geverifieerde eigenaar)

  Net de Basiscusus fotografie afgerond, Veel geleerd, Dejan weet er de vaart in te houden zodat er een hoop onderwerpen aanbod kunnen komen. Nu de zomer veel fotograferen. Ik kom zeker terug om me te specialiceren.

 • Mo Dee (geverifieerde eigenaar)

  Onlangs een eendaagse basiscursus fotografie gevolgd bij Octopus in Den Haag. Zeer goed verzorgd. Prima afwisseling tussen theorie en praktijk waardoor je (als beginneling) een veel beter idee hebt hoe je het optimale uit een fotocamera kunt halen en onder meer de kwaliteit van belichting beter leert in te schatten. Fotograferen met voorgeprogrammeerde standaardinstelling is leuk. Deze intensieve cursus (met prima lunch!) leert echter hoe je zelf veel creatiever met een camera kunt omgaan en daardoor je eigen sfeer kunt creëren. Aanrader dus!

 • Nadia Alloush (geverifieerde eigenaar)

  Heel veel geleerd op de intensieve basiscursus. Dejan is zeer gepassioneerd over zijn werk als fotograaf, leuk om naar te luisteren.
  Een dag met heel veel informatie, goed verzorgd, prima lokatie, ik kom zeker nog een cursus volgen.

 • Rinus le Mahieu (geverifieerde eigenaar)

  Een hele intensieve en leerzame dag. Dejan weet alle ertoe-doende zaken rond digitale fotografie als 1 begrijpelijk geheel te presenteren. Door oefeningen leer je ook je (nieuwe) camera zeer goed kennen. Je komt geheel geïnspireerd deze dag uit. Zelfs voor mensen die ‘al iets verder zijn’ nog steeds erg leerzaam.
  De verzorging (koffie, thee, fris, broodjes) was daarbij uitstekend !

 • Bila Ruze (geverifieerde eigenaar)

  Weer enthousiast gemaakt voor fotografie
  Dingen die je eigenlijk wel wist weer zodanig uitgelegd dat je de mogelijkheden van je toestel weer optimaal gaat gebruiken. Alles in een ontspannen sfeer. Er valt nog veel te oefenen maar daar weer volop zin in gekregen

 • Marco (geverifieerde eigenaar)

  Super veel geleerd van deze cursus. Dit heeft mijn ogen geopend en kijk nu heel anders door de lens heen! Hij geeft je goede feedback op je foto’s om jezelf te verbeteren. Ook de uitleg over de camera wordt perfect in normale taal verteld zodat je zonder technische​ kennis het begrijpt! Een echte aanrader om hier je fotografie kennis te verbeteren!

 • Fred Devilee (geverifieerde eigenaar)

  Onlangs de basiscursus Fotografie gevolgd. Dit was zéér de moeite waard.
  Uitleg is heel duidelijk, oefeningen maken zichtbaar wat bedoeld wordt. Ik zal nu niet snel meer de camera op Automatisch zetten…
  Beslist een aanrader!

 • Fred Metman (geverifieerde eigenaar)

  Goede en praktisch bruikbare uitleg door Dejan. Het is eem goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Wat mij betreft had de groepsgrootte wat kleiner kunnen zijn.

 • Odette van Kempen (geverifieerde eigenaar)

  De workshop was zeer informatief en duidelijk. Voor mij was alles nieuw, Dejan legt goed uit en laat de verschillen tussen de diverse instellingen goed zien. De verzorging was uitmuntend, lekkere koffie en goede broodjes. Ik had een top dag.

 • A R (geverifieerde eigenaar)

  Een geweldige, leerzame dag!
  Dejan is een zeer professionele leraar die duidelijk uitlegt. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat je erg veel leert tijdens deze cursus. Onmisbare kennis om goede foto’s te schieten!

 • Marije Vugteveen (geverifieerde eigenaar)

  Afgelopen zaterdag de intensieve basiscursus gedaan. In 1 dag onwijs veel geleerd, met duidelijke uitleg. Wat ik fijn vond is dat Dejan leerstof straight to the point uitlegt en er geen langdradig verhaal van maakt.. direct een opdracht koppelen aan de leerstof maakt ook dat je er veel van geleerd.
  Leuke bijkomstigheid, ontvangst met een lekker ontbijtje en ook de lunch was heerlijk.

 • Margreet Baron (geverifieerde eigenaar)

  Het was een leerzame cursusdag. In snel tempo werden ons de basisprincipes van het fotograferen bijgebracht.

 • Joyce Van ruyven (geverifieerde eigenaar)

  Helder en duidelijk

 • Estie M (geverifieerde eigenaar)

  Ik heb de intensieve basiscursus fotografie gevolgd bij Dejan. De cursus was zeer goed verzorgd en gaf enorm veel basisinformatie over de mogelijkheden van de camera en hoe een goede foto gemaakt wordt. Ik ben meteen gaan oefenen en hoop volgend jaar een vervolgcursus fotografie te gaan volgen.
  De cursus is zeer aan te bevelen!

 • Willeke te Winkel (geverifieerde eigenaar)

  In één dag onwijs veel geleerd. Ook een goed verzorgd ontbijt en lunch.

 • Renate Bakker (geverifieerde eigenaar)

  Een intensieve cursusdag, die “intensieve basiscursus fotografie”, waarbij alle facetten die je nodig hebt om een goede foto te kunnen maken wordt gepasseerd. Met duidelijke uitleg, controle of een ieder het begrepen heeft en passie heb ik genoten van een zeer leuke en leerzame dag.
  Blij verrast met alle nagestuurde aantekeningen… nu oefenen en zodra ik eraan toe ben op naar de complete cursus digitale fotografie… uiteraard bij Octopus Academy 😀
  Dank je wel Dejan !

 • Laura Van Bergen (geverifieerde eigenaar)

  Een goede duidelijke cursus.

 • Ed Deprettere (geverifieerde eigenaar)

  De basiscursus fotografie heb ik met plezier gevolgd. Het is een compacte, volledige en logische introductie van de instellingen en het gebruik van een camera. Zeer deskundig en aanrader.

 • Marijke Christie (geverifieerde eigenaar)

  Onlangs heb ik de Intensieve Basiscursus Fotografie in Den Haag gevolgd. Het was een zeer intensieve, interessante en leerzame dag. Ik ben inmiddels met veel plezier volop aan het oefenen.

 • Jaap Lemmens (geverifieerde eigenaar)

  Een heel bijzondere cursus. ik heb veel aan deze cursus gehad en opgestoken. het wordt goed en duidelijk uitgelegd. veel voorbeelden en oefeningen in de praktijk. ik raad deze dan ook zeker aan voor mensen die een basis cursus willen volgen. heerlijke start met een ontbijtje en een goede lunch. ik ben een ervaring rijker en merk dat het me beter lukt de dingen die je leert te onthouden en sneller toe te passen. ik ben een tevreden cursist.

 • Reena Jagram (geverifieerde eigenaar)

  Leerzame cursus waar alle belangrijke onderwerpen aan bod komen. Dejan legt het goed uit. Nette locatie, goed bereikbaar.

 • Deirdre Deprettere (geverifieerde eigenaar)

  Samen met mijn vader heb ik onlangs de intensieve basistraining fotografie gevolgd bij Dejan Gasovic van Octopus Academy. Als absolute beginner heb ik veel duidelijk gekregen over termen en begrippen die ik al vaak had horen vallen. Het was een intensieve, heldere training met een prima balans tussen werk, tijd om vragen te stellen en het heerlijke ontbijt en lunch te eten. Dank je wel, Dejan!

 • Tessa De Leeuw (geverifieerde eigenaar)

  Ik heb veel geleerd binnen één dag betreft mijn spiegelreflexcamera. Heldere uitleg en wacht tot iedereen de instellingen op zijn/haar camera heeft gevonden. Erg netjes en geduldig.

 • Natascha Vink (geverifieerde eigenaar)

  Leuke leerzame workshop. In korte tijd leer je veel over de instellingen van je camera. Je wordt ontvangen met een heerlijk ontbijt en s”middags is er een lunch verzorgd. Kleine groep cursisten waardoor een veel persoonlijke aandacht is. Nu oefenen met de opgedane kennis. Bedankt Dejan, ook voor de cursus op papier achteraf.

 • Linda Lutz (geverifieerde eigenaar)

  Ik heb de intensieve basiscursus fotografie gevolgd. Dejan is zeer vakkundig en enthousiast, de cursus is goed verzorgd ontbijt/lunch. Veel geleerd in korte tijd, vooral de workflow om tot een goede belichting te komen afhankelijk van het onderwerp en doel van de foto is zeer waardevol. Nu is het een kwestie van doen en ben er gelijk mee aan de slag gegaan. Helaas zijn de onderwerpen focus en scherpstelpunten niet behandeld, dit is goed gemaakt door toegang tot de online basis cursus. Ik kan de cursus voor iedereen die van de automatische stand af wil en betere foto’s wil maken van harte aanbevelen!

 • Edwin vdd (geverifieerde eigenaar)

  Intensieve en zeer leerzame cursus!

 • Wim van de Brug (geverifieerde eigenaar)

  Zo vlak voor de vakantie eindelijk eens een dag de tijd genomen om een fotografie cursus te gaan doen. Een aanrader! Strak georganiseerd en goed verzorgd. In een kleine groep krijg je alle ruimte voor vragen en veel aandacht. Dejan krijgt het voor elkaar om een ingewikkelde digitale camera simpel te maken zodat je snel comfortabel voelt om betere foto’s te gaan maken. En dan niet op de automatische piloot maar met instellingen die je zelf met een goed gevoel en op basis van opgedane kennis en inzicht gaat bepalen.

 • Pritish Ramkisoen (geverifieerde eigenaar)

  Afgelopen week heb ik de eendaagse basis cursus gevolgd bij Dejan. Gezien ik altijd fotografeerde op de automatische stand was deze cursus ZEER nuttig. Dejan legde alles goed en rustig uit er was altijd ruimte voor vragen. Door de verschillende functies en technieken die de revue gepasseerd zijn weet ik zeker dat mijn foto’s erop vooruit zullen gaan.

  Heb je een camera met meerdere functies dan zal ik je zeker aanraden deze workshop/cursus te doen!!!

 • Dennis Spierings (geverifieerde eigenaar)

  Wij hadden de eendaagse cursus Fotografie. In een dag legt Dejan je de basisprincipes uit die belangrijk zijn om goed met je camera overweg te kunnen. Eindelijk is het mogelijk om niet altijd meer de autostand te gebruiken. Het was een goed georganiseerde dag in een kleine groep. Dejan nam de tijd om alles rustig uit te leggen. Gezien de prijs / kwaliteitverhouding is dit zeker een aanrader.

 • Merlijn Pruis (geverifieerde eigenaar)

  In hele korte tijd leer je tijdens de Intensieve Basiscursus Fotografie de belangrijkste basis van het fotograferen met een spiegelreflexcamera. Ook mijn dochter van 13 jaar kon deze dag heel goed meekomen. Zij kan nu, zonder gebruik te maken van de automatische stand, aan de slag en haar nieuwe hobby verder ontwikkelen. Het was natuurlijk heel fijn, dat ik er als begeleider bij mocht blijven. Dejan is een bevlogen fotograaf die graag zijn kennis en ervaring overbrengt. Wij vonden het een geweldige ervaring voor een hele redelijke prijs.

 • Barbara Alberts (geverifieerde eigenaar)

  Absoluut een aanrader als je als beginnende fotograaf meer uit je camera wilt halen. In een dag wordt in duidelijke stappen uitgelegd hoe je de beste foto’s kunt maken. Ook de ontvangst met croissants en de uitgebreide lunch is zeer goed geregeld.

 • Mirjam Zethof (geverifieerde eigenaar)

  Deze Cursus is lekker to the point! Je leert snel welke functies je wanneer moet gebruiken en wat deze functies doen. Waarom deze functies doen wat ze doen, dat leer je niet, maar daarvoor kan je beter een opleiding natuurkunde doen (als je het echt wilt weten…). Ook leer je creatief te kijken naar je omgeving en leer je dat een foto maken niet een kwestie is van 1,2,3 klik! Tijdens de cursus word er voor goed eten en drinken gezorgd! Ideaal!

fotografie cursus
You're viewing: Intensieve Fotografie Cursus Basis Den Haag 110Twee deelnemers €190
Toevoegen aan winkelwagen
Winkelmand sluiten