Cursus Portretfotografie (Korte Opleiding) Den Haag


De cursus portretfotografie is ontwikkeld voor fotografen met grote ambities en professionele aspiraties. Indien je graag mensen fotografeert en je overweegt om daarmee ook een inkomen te gaan genereren, is deze fotocursus een optimale keuze. In de loop van de 12 weken durende fotocursus leer je hoe je individuen en groepen succesvol kunt fotograferen; op diverse manieren en in uiteenlopende gelegenheden. De cursus vormt ook een prima basis voor reportagefotografie zoals bruidsfotografie of evenementfotografie. Na het afleggen van het eindexamen ontvang je een certificaat. Omdat de opzet van deze fotocursus breed en grondig is, kun je eigenlijk eerder spreken van een korte opleiding portretfotografie.

Tijdens deze cursus zullen wij ons 12 weken lang volledig focussen op verschillende aspecten van de portretfotografie. Portret is een complex fotospecialisme. Het is veel meer dan een flitser neerzetten, je camera richten naar een lachend model en schieten. Een geslaagd portret is de juiste combinatie van een groot aantal factoren, o.a.: hardheid van licht, richting van licht, posering, perspectief van de camera, brandpuntsafstand, styling, expressie.

Je gaat in deze cursus zo breed en zo grondig mogelijk les krijgen, zodat je een compleet beeld over portretfotografie krijgt. Wat leer je tijdens deze fotocursus:

 • Basiscursus Fotografie. Indien je nog niet weet hoe je camera functioneert en je mist de basiskennis over fotografie, dan heb je de mogelijkheid om onze Basiscursus Fotografie t.w.v. 89 euro kosteloos te volgen op één van onze 15 cursuslocaties in Nederland.
 • Studiotechniek. Maak kennis met de studio-omgeving en verken de eindeloze mogelijkheden. Professioneel gedrag in de studio. Hoe werkt een studioflitser? Waar heb je diverse lichtvormers voor nodig; wanneer heb je een softbox nodig en wanneer moet het een beauty dish zijn? Leer hoe je met behulp van deze tools geweldige portretten schiet.
 • Eigenschappen van het licht en de wetten in het lichtgedrag. Dit is de onmisbare theorie voor elke portretfotograaf waar je de oplossingen vindt voor alle voorkomende uitdagingen met het licht.
 • Lichtopstellingen en light shaping. Een portret is altijd voor minimaal 50 % het licht, maar veel vaker is dat meer in de buurt van 100%. Daarom is de manipulatie van licht vermoedelijk de belangrijkstee vaardigheid van een portretfotograaf.
 • Poseren en omgaan met het model. Naast het licht is poseren het tweede essentiële onderdeel van portretfotografie. Een onderdeel dat voor een beginnende fotograaf meestal lastig is. Daarom zullen wij hier heel wat tijd aan besteden.
 • Compositie in portretfotografie. Verken de belangrijkste compositietools in portretfotografie, o.a. cameraperspectief, brandpuntsafstand, standpunt, kader, enzovoort.
 • Gebruik van de externe flitser. Als je een portretfotograaf bent, is een externe flitser meestal je beste vriend. Een vakkundig gebruik van deze flitser kan je portretfotografie radicaal verbeteren.
 • Styling. Een ongepaste styling maakt een geslaagd portret vrijwel onmogelijk. Wat zijn de do’s and dont’s op dit gebied.
 • Nabewerking. Ongeacht hoe goed je portret is geschoten, is hij nooit af zonder een stuk nabewerking. Maak kennis met de professionele technieken voor huidbewerking en andere belangrijke bewerkingen.

 

 • Praktijkavonden. Een paar lessen tijdens de cursus zijn voor 100% gereserveerd voor de praktijk. Je zult de hele avond intensief fotograferen in een inspirerende sfeer.
 • Bespreking van je foto’s. Een vakkundige feedback over je fotografie is één van de meest effectieve manieren om fotografie te verbeteren. Daarom zullen wij regelmatig samen je foto’s bekijken en analyseren.
 • Opdrachten en oefeningen. Gedurende de gehele cursus krijg je voldoende opdrachten en oefeningen zodat je ook thuis door kunt gaan met de ontwikkeling van je fotovaardigheden.

 

Na het afronden van de cursus ben je in staat om:

 • Geslaagde portretten te nemen in een studio en op een locatie
 • Geslaagde portretten te nemen van individuen en van groepen
 • Geslaagde portretten te nemen in het studiolicht, daglicht of een mix ervan

 

Octopus Academy is in staat om uitzonderlijk luxe omgeving te bieden aan onze cursisten. Wij hebben 4 studio’s met 4 achtergronden en ruim 20 studioflitsers. Je gaat nooit in een rij staan om een foto te nemen. Vaak heb je een studio geheel voor je zelf of je deelt hem eventueel met één medecursist.

 
Het eindexamen bestaat uit twee delen: theorie en praktijk.  Het theorie-examen wordt aan het eind van de cursus afgelegd. Voor de praktische opdracht krijg je vier weken de tijd om de nodige foto’s te produceren.


Certificaat: 'Basis beroepsvaardigheden portretfotografie'.
 


STUDIOTECHNIEK: Studioflitser, lichtvormers, studioaccessoires.
LICHT EN LICHTOPSTELLINGEN: Eigenschappen van het licht en de wetten in het lichtgedrag. Meest gebruikte lichtopstellingen.
POSEREN: Het belang van het poseren en omgaan met je model.
PORTRET IN DAGLICHT
STUDIOPORTRET
GROEPSPORTRET
REPORTAGEFOTOGRAFIE: Focus op diverse aspecten van reportagefotografie.
FLITSEN MET EXTERNE (REPORTAGE)FLITSER: Een externe flitser is een zeer belangrijke tool van een portret- of reportagefotograaf. Daarom wordt zijn gebruik in detail behandeld. 

INTRODUCTIE PHOTOSHOP
GESELECTEERDE PROFESSIONELE TECHNIEKEN

Cursusduur: 12 weken. Lessen één keer per week, steeds op dezelfde doordeweekse avond.
Lestijden: 19.30-22.00 uur
Locatie: Diverse locaties in Den Haag
Inhalen van de gemiste lessen: Deels mogelijk
Cursusleider: Diverse
Aantal deelnemers: 6 - 8
Catering: koffie/thee/water worden je door Octopus Academy aangeboden
Na aanmelding ontvang je een bevestiging en aanvullende informatie over de cursus.


STARTDATA 2020

Startdatum: 21 januari 2020
Alle cursusdata: 21 en 28 januari; 4,11 en 18 februari; 3, 10, 17, 24 en 31 maart; 7 en 14 april

Startdatum: 19 september 
 

STARTDATA 2019

Startdatum: 22 januari
Alle cursusdata: 22 en 29 januari; 5, 12 en 19 februari; 5, 12, 19 en 26 maart; 2, 9 en 16 april (VOL)

Startdatum: 17 september
Alle cursusdata: 17 en 24 september; 1, 8, 15 en 22 en 29 oktober; 5, 12, 19 en 26 november; 3 december (VOL)

Deelnamekosten: 795 euro

Betalingsopties: Betaling ineens / Betaling in 3 termijnen