Deze cursus wordt binnenkort verder uitgebreid met nieuwe lessen over o.a. JPG vs RAW, lichtmeting, gebruik van de ingebouwde flitser, belichtingsvergrendeling en compositie.

Met deze cursus leer je eens voor altijd hoe je je camera in alle voorkomende situaties correct instelt om een goede foto te nemen. Al na een paar dagen maak je zichtbaar betere foto’s en kun je met meer succes je creatieve ideeën realiseren. Automatische modi en snapshot fotografie zullen voorgoed tot het verleden behoren.

Octopus Online Basiscursus Fotografie
Octopus Academy Grantie

ONTWIKKELING EN PRESENTATIE

Diederik Rooker en Dejan Gasovic

DUUR:

4h:24m (binnenkort meer dan 5h)

PRIJS: €95


 

Online cursus fotografie Leer fotografie waar je wilt en wanneer je wilt

De Online Basiscursus Fotografie biedt dezelfde ervaring als onze klassikale fotocursussen: een overzichtelijke structuur, heldere uitleg en effectieve oefeningen voor een maximaal leereffect.

De cursus is geschikt voor vrijwel alle camera’s, want ze werken allemaal op ongeveer dezelfde manier. De toegang tot de cursus is levenslang en onbeperkt. Heb je behoefte aan extra toelichting over een onderwerp, dan staat onze ondersteuningsservice klaar om je te helpen. Voor deze cursus geldt er een 30 dagen geld-terug-garantie, dus je investering is 100% veilig. Je kunt binnen 2 minuten een account aanmaken en gelijk beginnen met leren! 

 


 

FOTO-UITRUSTING

De cursus begint met een aantal aandachtspunten over je foto-uitrusting. Je leert o.a.: hoe je de foto-uitrusting beschermt, veilig gebruikt en schoonmaakt, de essentiële accessoires en de juiste manier om een foto te nemen.

Online cursus fotografie

 


 

LICHT

Eén van de grootste sprongen in je ontwikkeling als fotograaf, maak je op het moment dat je de essentiële rol van licht in fotografie inziet en begrijpt. Daarom besteden we genoeg tijd aan dit thema, zodat je goed begrijpt hoe je licht kunt toepassen. Je leert o.a. hoe het licht je onderwerp beïnvloedt, waarom een gunstig licht onmisbaar is voor een geslaagde foto, hoe een fotograaf naar de wereld kijkt en hoe je de eigenschappen van het licht beoordeelt.

Cursus fotografie onlineGunstig licht
Cursus fotografie onlineGunstig licht

 


 

CAMERA-INSTELLINGEN

In dit onderdeel van de cursus bekijken we de belangrijkste camera-instellingen. We beginnen met het verkennen van het diafragma en de sluitertijd. Je leert o.a. wat diafragma en sluitertijd zijn, hoe je een bewuste keuze maakt over hun waarden en wat de gevolgen zijn voor je foto als je diafragma of sluitertijd verandert.

Fotografie cursus onlineSluitertijd: scherpte
Fotografie cursus onlineSluitertijd: beweging (motion blur)

 


 

Belichting is zowel technisch als creatief één van de belangrijkste beslissingen in fotografie. Je leert o.a. wat belichting is, hoe je belichting beoordeelt en hoe je belichting als een krachtige, creatieve tool kunt gebruiken.

Online fotografie cursus
Online fotografie cursus
Fotocursus online

Belichting is een belangrijke beslissing

 

Op dit punt in de cursus neem je voor altijd afscheid van de automatische modus op je camera. Wanneer je leert hoe de belichtingsmodi diafragmaprioriteit (A of Av) en sluiterprioriteit (S of TV) werken, betreed je een totaal nieuwe fase in je ontwikkeling als fotograaf. Je leert o.a. wanneer je kiest voor de modus diafragmaprioriteit en wanneer voor sluiterprioriteit, hoe deze modi werken, hoe je het diafragma instelt, hoe je de sluitertijd instelt en hoe de camera in deze modi redeneert.

Ontdek de wereld van volledige controle over je camera en leer om in de handmatige opnamemodus (M) te fotograferen. Je leert o.a. hoe de handmatige opnamemodus werkt, wanneer deze modus een goede keuze is en waar je op moet letten wanneer je deze modus gebruikt.

Belichtingscorrectie is één van de belangrijkste instellingen als je in de belichtingsmodi diafragmaprioriteit (A/Av) of sluiterprioriteit (S/Tv) fotografeert. Je leert o.a. wat belichtingscorrectie is, waarom deze instelling zo belangrijk is, hoe belichtingscorrectie werkt en waar je op moet letten als je deze instelling gebruikt.

Scherptediepte is een onmisbare compositietool die je vaak zult moeten gebruiken. Je leert o.a.  welke factoren de scherptediepte bepalen, hoe je je camera instelt, wat de rol van de lens is, hoe je in elke situatie voor de gewenste scherptediepte kunt zorgen en waar de beperkingen liggen.

Fotocursus onlineGrote scherptediepte (alles scherp)
Online fotocursusKleine scherptediepte (voorgrond scherp, achtergrond wazig)

 

Ontdek de magische krachten van ISO en de gigantische waarde die deze instelling voor een fotograaf heeft. Je leert o.a. wat ISO is, hoe je ISO instelt op je camera, hoe je de optimale ISO waarde bepaalt in alle voorkomende situaties, wat de nadelen zijn van een hoge ISO waarde en wat de relatie is tussen ISO en belichting. 

Foto cursus online
Online foto cursus

Dit soort foto’s zijn mogelijk alleen dankzij ISO

 

Witbalans hoort ook tot de belangrijkste camera-instellingen. Je leert o.a. wat witbalans is, waarom deze instelling belangrijk is, hoe je het instelt op je camera, wat de optimale witbalans is in verschillende situaties en hoe je witbalans als een creatieve tool kunt gebruiken.

Workshop fotografie online
Online fotografie workshop

Witbalans gaat over kleuren in je foto

 

Online cursus fotografie voor beginnersNauwkeurig scherpstellen is essentieel
 
 

Maak kennis met de focusinstellingen op je camera en schiet haarscherpe foto’s van al je onderwerpen. Je leert o.a. welke focusinstellingen er zijn op je camera, wat het verschil is tussen autofocus en handmatige, hoe de focusmodus werkt bij stilstaande onderwerpen, hoe de focusmodus werkt bij bewegende onderwerpen en hoe je de scherpstelpunten voor stilstaande en bewegende onderwerpen instelt.

 


 

CREATIEVE FOTOGRAFIE

Verken meteen ook de creatieve kant van fotografie. Dit is het onderdeel van fotografie waar je altijd nóg beter kunt worden en waar je ontwikkeling als fotograaf theoretisch eindeloos door kan gaan. Je leert o.a. de verhouding tussen techniek (instellingen) en creatieve fotografie, de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde foto, het belang van het onderwerp en wat compositie is.

Online cursus digitale fotografieJuiste creatieve keuzes

Een foto met correcte creatieve beslissingen:

  • Een sterk onderwerp
  • Gunstig licht
  • Goed standpunt en perspectief
  • Correcte lijnvoering
  • Correct belicht